Warme gloed op het plafond

Algemeen en overduidelijk!

1. Haalbaarheid aquathermie
Overweging/vraag: In de studie staat benoemd dat aquathermie vanuit het Natuurpark Overstegen als niet kansrijk wordt beoordeeld, maar de onderbouwing daarvan ontbreekt. Wat maakt deze optie niet kansrijk?
Antwoord WTM: Er zijn gesprekken met het waterschap geweest. Hieruit bleek een matige potentie met zorgen over droogligging in de zomer. Daarom is gekozen om deze optie niet verder te onderzoeken. Daarnaast zijn de vijvers niet groot, terwijl het woongebied eromheen fors is, waardoor de capaciteit niet voldoende is.
Conclusie ETW: Het antwoord is logisch en duidelijk.

2. Uitwerking scenario 4
Overweging/vraag: In het advies voor vervolgonderzoek collectief- of basissysteem is de reden voor de fasering onduidelijk. Wat is de reden om uiteindelijk uitgebreider in te gaan op cluster 4 Antwoord de WTM: Dit was het voorkeurscenario van de gemeente. Er is veel woningcorporatiebezit en dat kan ertoe bijdragen dat een collectieve warmteoplossing eerder haalbaar is.
Conclusie ETW: ETW is benieuwd of er naast aandeel woningcorporatie bezit nog andere socio- economische parameters zijn meegenomen, zoals gemiddeld inkomen, percentage koopwoningen/huurwoningen. Deze parameters zouden nog van invloed kunnen zijn op het besluit welke clusters het meest kansrijk zijn om aan te sluiten op een warmtenet.

Technische concept & netcongestie

3. Levering tapwater op 60°
Overweging/vraag: In de studie wordt in het eerste scenario met een collectieve lucht-water- warmtepomp uitgegaan van levering van warmte op 60° Celsius. Dit roept de vraag op of tapwater ook op deze temperatuur geleverd wordt. Om legionellagroei te beperken moet tapwater op minimaal 60° worden geleverd.
Antwoord WTM: In het technisch concept is rekening gehouden met de minimumvereiste qua temperatuur. De warmtepomp waardeert in dit geval het tapwater op naar 60° Celsius.
Conclusie ETW: Het RIVM geeft aan dat voor drinkwater geen legionella-beheersplan voor in huis nodig is1. Volgens de richtlijnen van het RIVM kan legionellagroei wel beperkt worden door de boiler of combiketel goed af te stemmen op tenminste 60° graden. Het is volgens de richtlijnen in orde om met 60° te rekenen, maar het is ons inziens veiliger om op een hogere temperatuur te rekenen.

4. Levering tapwater op 50°
Overweging/vraag: In het tweede technisch concept (het bronnet- individuele water-water warmtepomp) levert de warmtepomp slechts 50° Celsius. Tapwater moet minimaal 60 °Celsius zijn (zie vraag 3). Zit hier nog een extra installatie in die het water opwarmt naar 60° Celsius?
Antwoord WTM: Ja, er is een additionele installatie om te zorgen dat tapwater wel op 60° geleverd kan worden, maar dit is niet weergegeven in de afbeelding. Het is tevens ook meegenomen in de financiële berekening.

 

Share the Post:

Related Posts

Marktfalen voor gevorderden

Ook niet in de Provincie Utrecht. Bij de opgave om Utrecht te voorzien van CO2-neutrale energie in 2050 zijn verschillende partijen betrokken. De energietransitie verloopt nog niet in het gewenste tempo.

Read More

Netcongestie

Vanuit het Natuurpark Overstegen als niet kansrijk wordt beoordeeld, maar de onderbouwing daarvan ontbreekt. Er zijn gesprekken met het waterschap geweest. Hieruit bleek een matige potentie met zorgen over droogligging in de zomer.

Read More