Memo Muziekbuurt

Aanleiding 

De gemeente Doetinchem heeft samen met de woningcorporatie Sité, de WarmteTransitieMakers (WTM) gevraagd een verkennend onderzoek uit te voeren voor een collectieve warmtevoorziening in de buurten Overstegen en de Muziekbuurt. Dit onderzoek is gestart in 2023 en opgeleverd april 2024. (DWTM-P10203-Presentatie resultaten haalbaarheid 15 april.pdf). Op 16 mei 2024 vroeg Johnny Janssen van de gemeente Doetinchem het Expertteam Warmte van de provincie Gelderland (ETW) een beoordeling uit te voeren van dit onderzoek. 

Het ETW heeft het onderzoek beoordeeld en daarbij met name gekeken naar de uitgangspunten die gehanteerd zijn door de WTM. Opvallende zaken zijn genoteerd en besproken met de WTM. Deze notitie geeft de overwegingen en conclusies op hoofdlijnen weer. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de volgende type uitgangspunten: 

  • Algemeen 
  • Technisch concept & netcongestie 
  • Business Case 
  • Afwegingskader/netcongestie 
  • Duiding van de resultaten en aanbevelingen

We gaan eerst op de resultaten en aanbevelingen in, de verdieping per type uitgangspunt volgt daarna. 

Duiding van de resultaten en aanbevelingen 

In het rapport van de WTM worden de resultaten geduid en er wordt advies gegeven. Met de kanttekening dat het ETW zich in deze review enkel tot de uitgangspunten heeft beperkt, en geen inzicht in de kengetallen en het model achter de studie heeft, kan het ETW zich op hoofdlijnen vinden in de duiding en het daarbij horende advies. Hieronder worden de belangrijkste resultaten genoemd met eventueel kanttekeningen vanuit het ETW. 

Duiding van de resultaten 

  • Er is inzicht in de clusterspecifieke economische en technische aspecten van de vier technische concepten voor een warmteoplossing gegeven. Daarnaast zijn generiek de sociale, en duurzaamheidsaspecten per technisch concept geduid. Er is verdiepend op cluster 4 ingegaan. 
  • De waardering van de gekozen oplossing is afhankelijk van het gekozen perspectief met als kanttekening dat gebouweigenaar zowel de woningeigenaar als de woningcorporatie kan zijn, 

Share the Post:

Related Posts

Marktfalen voor gevorderden

Ook niet in de Provincie Utrecht. Bij de opgave om Utrecht te voorzien van CO2-neutrale energie in 2050 zijn verschillende partijen betrokken. De energietransitie verloopt nog niet in het gewenste tempo.

Read More