Marktfalen voor gevorderden

Drie redenen om te kiezen voor aandeelhouderschap. 

Wij beschouwen het nemen van (gedeeltelijk) eigendom via aandelen niet als een doel op zich. Aandeelhouderschap komt gepaard met risico en dat vraagt om een nauwkeurige afweging om dat risico bewust te nemen, zeker met publieke middelen. Wij onderscheiden drie redenen waarom de Provincie aandeel zou nemen in een bedrijf of project SPV2: 

1. Marktfalen: Er zijn geen andere partijen die zelf het risicodragend kapitaal durven te steken in het betreffende project, en het is daarom aan de overheid om deze handschoen op te pakken; 

2. Zeggenschap: Het is nodig om (specifiek) zeggenschap te bemachtigen in het project om publieke belangen te borgen en het is nodig om deze zeggenschap te bemachtigen door aandelen te kopen; 

3. Sluitsteen voor financiering: De Provincie kan door een deelname ervoor zorgen dat een gehele financieringsconstructie, waar ook andere financiers onderdeel van uitmaken, van de grond komt (sluitsteen functie). 

Overige financiële instrumenten 

Leningen zijn nodig als er verder geen private of semi-private financiers zijn die interesse hebben in het verschaffen van leningen voor dit type investeringsprojecten. Wij adviseren tégen het doen van projectfinancieringen én garanties op kasstromen op eenzelfde project. 

Garanties kunnen effectief zijn wanneer de overheid hiermee een voorwaarde voor financiering gevraagd door andere partijen kan invullen. Het bedrag van de garantiestelling is gealloceerd en kan niet ergens anders voor ingezet worden. De looptijd van de garantie is afhankelijk van de aard en risico waar het voor ingezet wordt. 

Subsidies zijn nodig wanneer een investeringsproject zonder subsidie niet rendabel te krijgen is, maar wanneer er toch een wens bestaat om het investeringsproject door te laten gaan. Dat kan zijn om een techniek/technologie/markt op te starten, (of) verder te ontwikkelen, of om projecten met groot maatschappelijk belang tot realisatie te brengen. 

Share the Post:

Related Posts

Netcongestie

Vanuit het Natuurpark Overstegen als niet kansrijk wordt beoordeeld, maar de onderbouwing daarvan ontbreekt. Er zijn gesprekken met het waterschap geweest. Hieruit bleek een matige potentie met zorgen over droogligging in de zomer.

Read More